Klíma - Info

klíma szűrőkről

Valerain Klíma  Kft.
Valerain Klíma Kft.
2021.05.20 20:23
klíma szűrőkről

Szűrők a légkondicionálókban

 

A légkondicionáló alapvető részei a szűrők. A szűrők szerepe a légkondicionáló berendezésekben a következő: a levegő minőségének fenntartása, tisztítás, szagok eltávolítása, ionizálás és sok más tevékenység.
A szűrőkkel ellátott légkondicionálók képesek eltávolítani a mechanikai részecskéket (por, pollen, atkák,...), baktériumokat és kellemetlen szagokat.
A légkondicionáló munkája során nagy mennyiségű, sok részecskét tartalmazó levegő halad át a készüléken. A részecskék nagy része a szűrőkben marad, és ott gyűlik össze. Ezért nagyon fontos a szűrők rendszeres karbantartása/tisztítása.

 

Hogyan kell tisztítani a szűrőt

A légkondicionáló működése során nagy mennyiségű levegő áramlik át rajta, amelyben sok részecske és mikroorganizmus (baktériumok, atkák,...) található. A szűrők, amelyeken a levegő áthalad, különböző funkciókat látnak el, a mechanikai részecskék összegyűjtésétől kezdve a levegő ionokkal való dúsításáig (ionizátorok).
A nagy mennyiségű levegő a szűrőkben szennyeződések lerakódását okozza. Fontos, hogy a szűrőket rendszeresen tisztítsa a készülék működésének fenntartása és egészségének megőrzése érdekében.
A különböző szűrőket különböző módon tisztítják. Egyes szűrők (a mechanikai részecskék eltávolítása) többször is moshatók, míg egyes szűrőket bizonyos idő elteltével ki kell cserélni.
Minden tisztítás előtt fontos, hogy a légkondicionálót kikapcsolja.
A szűrők és a légkondicionáló megfelelő tisztítását a klímaszerviz szakemberei magyarázzák el Önnek.
Klímaberendezéseink számos különböző klímaszűrővel vannak felszerelve.

Ezüst ion szűrő
A légkondicionálókhoz való ezüstion-szűrő elpusztítja a baktériumokat, vagy csökkenti azok hatását, mivel áthatol a baktériumok sejtfalán.

Aktív szén
Megszünteti a kellemetlen szagokat és a nikotinfüstöt, összegyűjti a kisebb porszemcséket és megelőzi az allergiát.

Bio szűrő
A szűrő biológiai enzimekből és ökoszűrőkből áll. Az ökoszűrő összegyűjti a levegőben lévő nagyon apró porszemcséket, baktériumokat és mikroorganizmusokat, míg a biológiai enzimek a sejtjeik megolvasztásával eltávolítják a baktériumokat, ezzel megoldva a légszennyezés problémáját. A bioszűrő a baktériumok 95%-át elpusztítja, a porszemcsék 99%-a pedig benne marad. Ezért ez a sterilizálás hatékony módja.

Plazma porgyűjtő
A levegő nagy mennyiségű port és egyéb részecskéket hoz magával. Ahogy a levegő áthalad a légkondicionáló berendezés plazmaszűrőjének elektrosztatikus mezején, a por, a füst és a pollen több mint 95%-a a szűrőben marad.

Ionizátor
A vízesések, erdők és hasonló helyek elegendő számú aniont tartalmaznak ahhoz, hogy a frissesség érzetét keltsék. A légkondicionálóban lévő ionizátor prioritása az, hogy természetes és frissítő levegőt hozhat létre a lakótérben. A levegőben lévő anionok csökkentik a stresszt, elősegítik az anyagcserét, serkentik a vérkeringést, javítják a tüdőfunkciót és megelőzik az olyan betegségeket, mint az asztma.