Klíma - Info

Klíma karbantartás és tippek a szakember szemszögéből

Valerain Klíma  Kft.
Valerain Klíma Kft.
2021.03.14 07:24
Klíma karbantartás és tippek a szakember szemszögéből

Egy klíma karbantartás sokak szerint csak egy fertőtlenítésből áll plusz egy kis takarításból.

Ez azért nem pontosan így van.
Egy karbantartás több mindenből áll.

Fontos a klíma beltéri egység fertőtlenítése, mert hűtés közben páralecsapódás következik be. Ez pedig a Baktériumoknak, Gombáknak és társainak nagyon kedvező környezet. Ennek hanyagolása pedig kellemetlen szagú levegőt biztosít, amit persze senki sem szeret.

Fizikai szennyeződéstől is meg kell szabadulni a beltéri lamellái közül, mert ez pedig a készülék Hatásfokát ronthatja, meghibásodáshoz vezethet, illetve áram többletfogyasztás is felléphet.
Ventilátor ,,úgynevezett mókus kerék” tisztítására is sok figyelmet kell fordítani, ugyanis, ha zsíros, koszos, poros akkor jóval kevesebb levegőt képes megforgatni, ami sajnos a berendezés minőségi működését akadályozza. Azaz nem fog megfelelően hűteni vagy fűteni. Ezen műveletnek a végrehajtására új klíma esetében 3-4 éves korában van szükség, használattól függően. Ennek a tisztítása kicsit idő igényesebb az átlagos karbantartásnál.
Portalanítás fontossága. Nagyon gyakori hiba a beltéri egység, szűrők portalanítás hanyagsága. Ugyanis, ha a készülék nem képes megfelelő mennyiségű levegőt áramoltatni akkor bizony a berendezésünk nem úgy fog működni ahogyan azt mi szeretnénk. Képzeljük azt magunk elé, mint amikor egy maszk van az arcunkon. Ugyanúgy működik a klíma beltéri is. Ha poros, akkor nem képes levegőt áramoltatni, ha tiszta akkor igen. És ne felejtsük el, hogy Hatásfok romláshoz vezet, plusz meghibásodáshoz és ezek hatására még többletfogyasztáshoz is. Annak ellenére, hogy hűtene a készülék.
Eddig beszéltünk a beltéri egységről, most térjünk ki egy kicsit a kültéri egységre.
A kültéri egységnél szintén fontos a fizikai szennyeződés, illetve a porosodás megszüntetése. Ugyanis ugyan azt érjük el vele, mint a beltéri egységnél. Ha elhanyagoljuk akkor meghibásodáshoz, hatásfok romláshoz, többletfogyasztáshoz vezethet. És a legfontosabb, hogy nem fog megfelelően hűteni, fűteni.
Ellenőrizni kell még, hogy nincs-e szivárgás, mert ha nem ellenőrizzük akkor egyszer csak azt fogjuk tapasztalni, hogy szintén nem úgy működik a készülék ahogyan azt mi megszoktuk. Ugyanis egyre kevesebb hűtőközeget, gázt fog tartalmazni az idők során. Ez pedig azt okozza, hogy nem fog hűteni, fűteni megfelelően. Környezet szennyező, meghibásodáshoz vezet.
Nyomásértékek és hőmérsékletek ellenőrzése szintén fontos, mert ezekből az adatokból kiderülhet, hogy megfelelően működik a berendezés vagy sem.
Milyen gyakran kell karbantartani?
Egyre több gyártó évente két alkalmat ír elő. Ha hosszú élettartalmú készüléket szeretnénk akkor ezt célszerű be is tartani. Hisz ki szeretné a tervezett idő előtt lecserélni a készüléket, plusz jó tisztában lenni a készülékünk műszaki állapotáról. Ajánlott minden szezon előtt és után a karbantartást elvégeztetni, mivel, ha beindul a szezon akkor nehezebb lesz szakembernél reális időn belül időpontot egyeztetni.
Ki végezze a karbantartást?
Ajánlott kellő tapasztalattal rendelkező szakemberre bízni, hiszen neki minden tudása és eszközei megvan a karbantartás elvégzéséhez. Bár nem beszélünk bonyolult dolgokról, de mégis egy nem hozzáértő személy akár balesetet is szenvedhet a nehezen hozzáférhető helyeken. Illetve most már a gyártók is előírják a garanciális feltételként, hogy szakképesített személy végezze a karbantartást.
+36301434343